Tärkeimmät vitamiinit

 

Tärkeimmät vitamiinit

Vitamiini tulee sanoista vita (=elämä) ja amiini (=typpipitoinen yhdiste). Useimmat vitamiinit eivät kylläkään ole amiineja, kuten aluksi luultiin.

Vitamiinit rakentuvat hiilestä, vedystä, hapesta, ja joskus mukana on typpikin. Niitä tarvitaan hyvin vähän, suositukset vaihtelevat muutamasta mikrogrammasta (=gramman tuhannesosa) muutamiin kymmeniin milligrammoihin. Tarve vaihtelee jonkin verran iän ja painon mukaan.

Vitamiinit jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoisia ovat A-, D-, E- ja K-vitamiini. Niiden ylimäärä varastoituu maksaan ja rasvakudokseen. Koska ne eivät liukene veteen, ne kestävät hyvin keittämistä päinvastoin kuin vesiliukoiset.

A - silmiesi tähden

· rasvaliukoinen, toiselta nimeltään retinoli 
· kasvikunnan tuotteissa olevat karotenoidit, joita tunnetaan noin viisisataa ja joista noin viisikymmentä voi toimia A-vitamiinin esiasteina, muuttuvat A-vitamiiniksi suolistossa ja maksassa; jotkin karotenoidit toimivat antioksidantteina 
· eläinkunnan esiasteet, retinoidit, eivät ole antioksidantteja 
· yhden karoteenimolekyylin jakautumista kahdeksi A-vitamiinimolekyyliksi voi häiritä jodin puute 
· karotenoidit imeytyvät tehokkaimmin öljyyn sekoitettuna 
· tarvitaan kasvuun, luuston kasvuun, näköpurppuran muodostukseen ja toimintaan, ihon ja limakalvojen kunnon ja vastustuskyvyn ylläpitoon 
· kylmässä säässä elimistön kyky käyttää hyväkseen A-vitamiinivarastojaan heikkenee 
· puutoksesta aiheutuu kasvun hidastumista, hämäräsokeutta, silmätulehduksia, ihottumaa, ihon kuivumista, hiusten kasvun heikkenemistä, tulehdusalttiutta, sikiövaurioita ja syöpäriskin kasvua 
· retinolin päivittäiset saantisuositukset: naiset 800 mg, miehet 900 mg, imettävät äidit 1200 mg 
· suomalaiset saavat A-vitamiinia: miehet 1400 mg ja naiset 970 mg päivässä, eli reilusti yli suositusten; A-vitamiinivalmisteiden käyttö alle 2-vuotiaille lopetettiin tarpeettomana vuonna 1994 
· myrkyllisimpiä vitamiineja liian suurina annoksina; varastoituu suurimmaksi osaksi maksaan, vähän myös rasvakudokseen, keuhkoihin ja munuaisiin; beeta-karoteenista vain osa muuttuu A-vitamiiniksi ja se on siten vaarattomampi 
· pitkäaikainen A-vitamiinin yliannostus, yli 7500 mg retinolia johtaa myrkytykseen; oireina pahoinvointi, maksavauriot, päänsärky, suun kuivuminen; yli 3000 mg retinolia päivässä raskauden aikana voi aiheuttaa sikiövaurioita 
· kuumentaminen, valo, happi ja kupari tuhoavat karotenoidit; auringossa kuivattaminen hävittää käytännössä kaiken 
· lähteitä: porkkana, persilja, pinaatti, lehtikaali, parsakaali, paprika, aprikoosi, nokkonen, ruusunmarja, levät, voi, juusto, margariini, liha, kananmuna

B - monta ja monenlaista

B1 - iskee hermoon

· vesiliukoinen, toiselta nimeltään tiamiini 
· ei varastoidu elimistöön, erittyy virtsaan 
· tarvitaan kasvuun, hermoston, suoliston, lihasten ja sydämen terveyden ylläpitoon sekä hiilihydraattien aineenvaihduntaan 
· aikuisten päivittäinen saantisuositus 1 - 1,7 mg 
· puutos aiheuttaa väsymystä, unettomuutta, ruokahaluttomuutta, ummetusta, hermostuneisuutta, masentuneisuutta sekä lihasten ja sydämen toiminnan häiriöitä 
· puutos voi johtua yksipuolisesta ravinnosta, tupakoinnista, alkoholin tai sulfalääkkeiden käytöstä, anoreksiasta, pitkäaikaisesta oksentelusta tai ripulista 
· kuumennus sekä neutraalit ja alkaalit liuokset tuhoavat (esim. soodalla kohotettaessa), jauhatus tuhoaa osan viljan vitamiinista 
· lähteitä: kokojyvävilja, vehnänalkiot, herneet, pavut, soijajauho, pähkinät, maitotaloustuotteet

B2 - energiaksi ja ihon terveydeksi

· vesiliukoinen, toiselta nimeltään riboflaviini 
· tarvitaan valkuais- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa, vasta-ainemuodostuksessa, välttämätön kasvulle ja limakalvojen kunnolle, useiden tärkeiden entsyymien osa 
· aikuisten päivittäinen saantisuositus 1,2 - 1,7 mg päivässä 
· puutos aiheuttaa suupielien halkeilua, kielen kirvelyä, silmien valonarkuutta ja näköhäiriöitä, ihottumaa, lihasheikkoutta, masennusta 
· jotkin psyykenlääkkeet estävät imeytymistä; kahvi ja sulfalääkkeet voivat aiheuttaa puutosta 
· kuumennus, valo ja alkaalit liuokset tuhoavat osittain 
· lähteitä: maitotaloustuotteet, vihreät kasvikset, soijapapu, mantelit, kalat, kananmunat, kaali- ja palkokasvit

Niasiini - suonten laajentaja

· vesiliukoinen 
· tarvitaan valkuais- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa, laajentaa verisuonia parantaen siten verenkiertoa, tarvitaan kasvuun, ruoansulatukseen ja ihon hyvinvointiin 
· aikuisten päivittäinen saantisuositus 13 - 19 mg päivässä 
· suurin hyväksyttävä päiväannos 500 mg 
· puutos aiheuttaa unettomuutta, ihottumaa, ruokahaluttomuutta, ärtyisyyttä, väsymystä, päänsärkyä 
· saattaa parantaa alkoholistien henkisiä oireita ja auttaa heitä pääsemään alkoholista eroon 
· kestävä ruoanlaitossa 
· lähteitä: kokojyvävilja, vehnänlese, maapähkinä, manteli, palkokasvit, kala, liha, kananmuna

Pantoteenihappo - stressin ehkäisyyn

· vesiliukoinen 
· tarvitaan aineenvaihdunnassa, energian tuotossa, veren vasta-ainemuodostuksessa, "stressihormonien" tuottamisessa sekä ihon ja keskushermoston normaalin toiminnan ylläpidossa; henkiset ja fyysiset jännitystilat ja antibioottihoito lisäävät tarvetta 
· tarvitaan 4 - 10 mg päivässä 
· ihmisellä ei ole todettu puutosta runsaan esiintymisen vuoksi 
· kuumennus sekä hapan ja emäksinen liuos, salisyylihappo ja antibiootit tuhoavat sitä 
· lähteitä: lähes kaikki ruoka, vehnänalkiot, palkokasvit, kananmuna

B6 - iloksesi

· vesiliukoinen, toiselta nimeltään pyridoksiini 
· tärkeimpiä B-ryhmän vitamiineja 
· tarvitaan aineenvaihdunnassa, hermoston ja ihon hyvinvointiin, vastustuskyvyn ylläpitoon, punasolujen uusiutumiseen, seleenin, gammalinoleenihapon ja B12-vitamiinin hyväksikäyttöön, aivojen ja lihasten toimintaan 
· aikuisten päivittäinen saantisuositus 1,1 mg - 1,5 mg päivässä 
· suoliston sairaudet lisäävät tarvetta 
· suurin hyväksyttävä päiväannos 50 mg 
· puutos aiheuttaa lihas- ja kuukautisvaivoja, hermotulehduksia, anemiaa, väsymystä, masennusta, ärtyisyyttä, syöpävaaraa 
· kestää melko hyvin kuumennusta, mutta pakastus ja valo tuhoavat 
· lähteitä: kokojyvävilja, soijajauho, liha, kalat, kananmuna, kaalit, palkokasvit

B12 - elämän ehto

· vesiliukoinen 
· välttämätön punasolujen muodostuksessa, tarvitaan kasvun, hermokudoksen, luuytimen ja ruoansulatuselimistön normaaliin toimintaan ja vastustuskyvyn ylläpitoon 
· suositeltava päiväannos aikuisilla 2 µg, imettävillä äideillä 2,6 µg, lapsilla tarve kasvaa alle puolivuotiaan 0,3 µg:sta 10-vuotiaan 1,4 µg:aan 
· puutos aiheuttaa pernisiöösin anemian, pintaverisuonten katkeilua, käsien puutumista yöllä, väsymystä, hermoston toimintahäiriöitä 
· ravitsemuksellista puutosta voi esiintyä vegaaneilla; vegaaniruokavaliota täydennettävä ravintolisin 
· lähteet: maito, juusto, kananmunat ja muut eläinkunnan tuotteet

Foolihappo - solujen uudistaja

· vesiliukoinen, käytetään myös nimityksiä folaatti ja folasiini 
· tarvitaan solujen rakentumiseen ja uusiutumiseen, kasvuun, sikiönkehitykseen 
· päivittäinen saantisuositus aikuisilla 300 µg, raskautta suunnittelevilla ja raskaana olevilla 400 µg 
· puutos aiheuttaa anemiaa, jossa punasolujen keskitilavuus on kasvanut, vastustuskyvyn heikkenemistä, suun ja kielen tulehduksia, unettomuutta ja muistamattomuutta, ihon värimuutoksia 
· puutos johtaa seerumin homokysteiinipitoisuuden kohoamiseen, millä on todettu yhteys sydän- ja verisuonitautien syntyyn 
· puutosta voi olla ehkäisytablettien käyttäjillä, niukasti kasviksia syövillä ja henkilöillä, joilla on imeytymishäiriö, kuten keliakia 
· liian runsas saanti heikentää sinkin imeytymistä ja estää B12-vitamiinin puutteen havaitsemista, siksi suurin hyväksyttävä päiväannos 1000 µg 
· suomalaisten saanti: miehet 300 µg ja naiset 240 µg 
· kuumennus, happi ja happamat liuokset tuhoavat herkästi 
· lähteitä: kokojyväviljat, vihreät kasvikset, palkokasvit, juurekset, kalat, kananmunat, maito, hedelmät, marjat

Biotiini suolistobakteerien lahja kauneudeksi

· vesiliukoinen 
· suolistobakteerit valmistavat valtaosan tarvitsemastamme biotiinista; suoliston tasapaino tärkeä 
· tarvitaan energiaravintoaineiden aineenvaihduntaan, verensokerin vakauttamiseen ja rikin kuljettamiseen 
· puutos aiheuttaa ihon kuivumista, hiusten haurastumista ja hilsettä, kynsien haurautta, väsymystä, ruoansulatusvaivoja ja ruokahaluttomuutta 
· puutosta voi esiintyä suolistosairauksien ja antibioottihoidon yhteydessä 
· raa´an munanvalkuaisen avidiini-proteiini estää biotiinin imeytymisen 
· lähteitä: vähän lähes kaikissa ruoka-aineissa, pähkinät, kananmunat, sienet, kokojyvävilja, silakka

C - puhtipaukku

· vesiliukoinen antioksidantti 
· tarvitaan kasvuun, vastustuskyvyn ylläpitoon, raudan imeytymiseen, luun ja sidekudoksen muodostukseen, haavojen paranemiseen, ihon kimmoisuuden säilyttämiseen, stressihormonien tuotantoon, muiden antioksidanttien vaikutuksen voimistamiseen 
· tarvitaan 60 mg päivässä, raskaana olevat 70 mg ja imettävät äidit 90 mg 
· tupakointi kuluttaa 
· puutos aiheuttaa väsymystä, vastustuskyvyn heikkenemistä, ientulehdusta, nivelten arkuutta, anemiaa, verenvuotoja, hiusten karkeutumista, sairastumisalttiutta, syöpävaaraa 
· kuumennus ja valo tuhoavat 
· suuret annokset voivat ärsyttää herkkää mahaa, synnyttää munuaiskiviä ja häiritä kuparin imeytymistä; suurin hyväksyttävä päiväannos 1000 mg 
· lähteitä: marjat, erityisesti tyrni, ruusunmarja, mustaherukka ja mansikka, hedelmät, erityisesti sitrushedelmät, punainen paprika, peruna, lehti-, ruusu- ja parsakaali

D - luuston apurakentaja

· rasvaliukoinen, toiselta nimeltä kalsiferoli 
· tarvitaan kalsiumin ja fosforin aineenvaihduntaan, luuston ja hampaiden kunnon sekä vastustuskyvyn ylläpitoon 
· puutetta voi esiintyä vuodepotilailla, runsaasti sisällä oleskelevilla, tummaihoisilla maahanmuuttajilla, vauvoilla, vegaaneilla; vanhuksilla esiasteen muuttuminen munuaisissa aktiiviseksi vitamiiniksi voi heikentyä 
· puutos aiheuttaa riisitautia, kasvun hidastumista, luuston pehmenemistä eli osteomalasiaa (puutos estää kalsiumin imeytymisen elimistöön), vastustuskyvyn heikentymistä 
· elimistössä syntyy kolesterolista steroleja, jotka auringonvalon ultraviolettisäteily muuttaa D-vitamiiniksi 
· päivittäinen saantisuositus 5 mg, yli 60-vuotiaille sekä talviaikana myös raskaana oleville, imettäville ja yksinomaan sisätiloissa oleville 10 mg 
· suomalaisten keskimääräinen saanti: miehet 5,2 mg, naiset 3,6 mg 
· myrkyllinen suurina annoksina; liika vitamiini kerää kalsiumia pehmeisiin kudoksiin, kuten munuaisiin (kalsiumkivet), verisuoniin, sydämeen ja keuhkoihin; myrkytyksen seurauksena munuaisten toiminnan heikentyminen ja jopa kuolema; vitamiinivalmisteen annostusohjetta noudatettava ehdottomasti! 
· lähteitä ravinnossa: kalaöljy, kalat, kananmuna, voi, juusto, vitaminoidut ravintorasvat, metsäsienet; D-vitamiinin esiastetta ergokalsiferolia saadaan kasviksista

E - solujen suojaksi

· rasvaliukoinen antioksidantti, toiselta nimeltään tokoferoli 
· tarvitaan lihaskunnon ja vastustuskyvyn ylläpitoon, solujen suojaamiseen vaurioilta, raskasmetalleilta ja solumyrkyiltä 
· päivittäinen saantisuositus aikuisille 8 11 mg 
· puutosta voi esiintyä keskosilla, muuten harvinaista, niukkaa saantia voi esiintyä; puutos aiheuttaa punasolujen hajoamista, syöpä- ja sydänsairauksien vaaraa sekä häiriöitä rasvahappoaineenvaihdunnassa 
· happi ja valo tuhoavat herkästi, kuumennus, pakastus ja teollinen ruoanvalmistus osittain; ruoka-aineiden paloittelu edistää tuhoutumista lisäämällä hapettuvia pintoja 
· lähteitä: kasviöljyt, vehnänalkiot ja -leseet, kokojyvät, soijapavut ja -jauho, pähkinät, mantelit, siemenet, kananmuna

K - veren hyydyttäjä

· rasvaliukoinen, toiselta nimeltään fyllokinoni 
· tarvitaan verta hyydyttävien valkuaisaineiden valmistuksessa 
· paksusuolen bakteerit tuottavat noin puolet tarvittavasta määrästä 
· sappikivitauti ja maksasairaudet voivat häiritä imeytymistä suolistosta 
· puutos aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja ja veren hyytymisen hidastumista 
· yleensä puutosta vain keskosilla; pitkäkestoinen antibioottihoito voi vaurioittaa suolistobakteereja ja johtaa siten vitamiinivarastojen hupenemiseen 
· säilyy hyvin ruoanvalmistuksessa, mutta voi vähetä pakastettaessa 
· lähteitä: leseet, peruna, hapankaali, vihreät kasvikset, erityisesti kaalit, pinaatti, soijajauho

© ETRA-liitto ry 2013