Syöpä

Kuva © Nirmal Noel

"Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon." Joh. 14:27

 

Syöpä

Syöpädiagnoosi pelottaa jokaista. Heti ensimmäiseksi mieleen tulee syöpään liitetty tuskallinen kuolema. Syöpäsairauksien hoitotulokset ovat kuitenkin parantuneet. Joka päivä syöpään sairastuneita paranee kirurgisten toimenpiteiden, sädehoidon tai lääkkeiden avulla. Yhä enemmän on myös niitä, jotka kuolevat sairastaen syöpää - eivät syövän vuoksi.

Seuraava taulukko antaa jonkinlaisen käsityksen tavallisimmista syöpäsairauksista ja niiden yleisyydestä.

Miehet: 
iho 7,8 % 
suu ja nielu 2 % 
hermosto 3 % 
heuhkot 10 % 
ruoansulatuselimet 18 % 
munuaiset 4 % 
haima 3 % 
eturauhanen 22 % 
virtsatiehyet 7 % 
leukemia etc. 7 % 
kaikki muut 17 %

Naiset:: 
iho 6 % 
suu ja nielu 1 % 
hermosto 4 % 
rintarauhanen 24 % 
heuhkot 4 % 
ruoansulatuselimet 17 % 
munuaiset 3 % 
munasarjat 5 % 
kohtu 7 % 
virtsatiehyet 5 % 
leukemia etc. 5 % 
kaikki muut 19 %

Mitä syöpä on?

Syöpä voidaan yksinkertaisesti määritellä solun hallitsemattomaksi jakautumiseksi. Solujen jakautumista, uusiutumista, tapahtuu elimistössä jatkuvasti. Lapsilla ne jakautuvat nopeasti. Näin mahdollistuu lapsen kasvun aikuiseksi. Vanhoilla ihmisillä solut kuolevat nopeammin kuin jakautuvat.

Pintasolukko iholla ja limakalvoilla hengitysteissä, ruoansulatuskanavassa ja virtsateissä uusiutuu jatkuvasti. Näissä hyvin lukuisissa solunjakaantumisissa meillä jokaisella tapahtuu silloin tällöin mutaatioita, joissa solun geneettinen aines muuttuu.

Pääosan näistä mutaatioista puolustusmekanismimme poistavat, mutta joskus käy niin, että mutaation seurauksena villiintynyt, poikkeava solu pääsee jatkamaan hallitsematonta kasvua ja syntyy syöpäkasvain.

Syövän syyt

Syövällä on monta syytä. Jotkut syöpämuodot näyttävät ilmaantuvan paikallisen arsytyksen tähden. Syöpäriskiä lisäävää kemiallista ärsytystä on todettu mm. tupakanpolton yhteydessä ja eräissä ammateissa. Monissa syöpämuodoissa ärsytyksen aiheuttajaksi on todettu virus.

Elimistön vastustuskyky - yleiskunto - on myös erittäin tärkeä tekijä, samoin psyykkiset tekijät. Tässä kurssikirjeessä esitellään muutamia tavallisimmista syöpämuodoista ja kerrotaan, kuinka voimme vähentää riskiä sairastua niihin. Syövän syyt ovat kuitenkin niin moninaiset, että täydellistä suojaa niitä vastaan ei ole saatavilla.

Arvion mukaan 70 - 80 % syöpätapauksista on ehkäistävissä elintapoja muuttamalla. Tupakoinnin, runsaan alkoholin ja rasvan käytön on todettu lisäävän sairastumisriskiä lähes kaikkiin syöpätauteihin. Tupakan merkitys näkyy erityisesti keuhkosyöpätilastoissa.

Keuhkosyöpä ja eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä ja keuhkosyöpä muodostavat noin kolmanneksen miesten syövistä.

Harvat syöpäsairauksista ovat niin selvästi yhteydessä elintapoihin kuin keuhkosyöpä. Arvioidaan, että 70 - 80 % kaikista keuhkosyöpäkuolemista olisi voitu välttää, jos potilas ei olisi polttanut tupakkaa. Muut tekijät, esimerkiksi ilmansaasteet, asbesti, kivipöly jne, vaikuttavat huomattavasti vähemmän kuin tupakanpoltto.

Tietomme tupakan vahingollisista vaikutuksista perustuu suuriin väestötutkimuksiin ja kliinisiin kokeisiin. Tupakointi vaikuttaa ratkaisevasti myös kurkunpäänsyövän ja muiden suun ja nielun alueella olevien syöpien syntyyn. Sitä paitsi näyttää siltä kuin tupakanpolton ja virtsarakon syövän välillä olisi yhteys. Paras neuvo syövän ennalta ehkäisemiseksi on siis: Älä tupakoi! Miesten tupakoinnin väheneminen maassamme on jo nyt nähtävissä keuhkosyöpätilastoissa.

Eturauhassyöpä on tavallisin miesten syöpäsairaus. Se on erityisesti vanhempien miesten sairaus. Jos se todetaan ajoissa, sen odotettavissa oleva hoitotulos on hyvä. Sairastumisriskiä siihen lisäävät mm. runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi, mutta sen voi saada kuka tahansa.

Rintasyöpä ja kohtusyöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus. Useimmiten sen saavat vaihdevuodet ohittaneet naiset, joiden kuukautiset ovat alkaneet aikaisin. Myös lapsettomat naiset ja ne, joilla ensimmäinen raskaus on ollut myöhään, sairastuvat siihen muita useammin. Tilastollisesti pienin sairastumisriski on naisilla, jotka ovat synnyttäneet useita lapsia. Jos perheessä on ollut aikaisemmin rintasyöpää, tulee olla erittäin tarkkaavainen.

Useimpiin edellä mainituista tekijöistä ei voi itse vaikuttaa. Ennalta ehkäisevät toimet on tässä tapauksessa kohdistettava sairauden tunnistamiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kaikkien naisten tulisi esimerkiksi oppia tutkimaan rintansa säännöllisesti.

Tässä yhteydessä on myös hyvä mainita ravinnon merkitys rintasyöpäriskiin. Japanilaiset tutkijat ovat osoittaneet lihan ja eläinrasvojen yhteyden rintasyöpään. Tutkimusten mukaan kasvissyöjillä rintasyövän riski on huomattavasti pienempi kuin muilla.

Eläinkokeissa on todettu, että runsaasti rasvaa ja eläinvalkuaista sisältävä ruoka nopeuttaa kehitystä ja jouduttaa sukupuolikypsyyden saavuttamista. Sama koskee ihmisiä. Näyttää siltä, että kasvisruokaa syövät kehittyvät hitaammin kuin muut. Hampaiden vaihto tapahtuu myöhemmin, kuukautiset alkavat myöhemmin jne.

Kohtusyöpä on tavallisin synnyttämättömillä yli 40-vuotta täyttäneillä naisilla, joilla vaihdevuodet tulevat myöhään. Ylipainolla, sokeritaudilla ja rasvaisella ruoalla on myös tietty yhteys sairauteen. Myös naispuolisten sukupuolihormonien käyttö vaihdevuosien jälkeen lisää riskiä.

Tässä yhteydessä on syytä mainita myös kohdunkaulansyöpä. Siihen voidaan vaikuttaa seksuaalitavoilla. Sairastumisriski nousee, jos on aloittanut seksuaalisen kanssakäymisen aikaisin ja seksuaalipartnereiden määrä on suuri.

Mahasyöpä ja paksunsuolensyöpä

Mahalaukunsyöpä on yksi niistä syöpämuodoista, jotka ovat laskussa. Riskitekijöinä pidetään tupakointia, savustettua ja hyvin suolaista ruokaa sekä liian kuumia juomia. Sitä esiintyy eniten Islannissa ja eräissä muissa maissa, joissa savustettu liha ja kala muodostavat merkittävän osuuden ruoasta. Vatsahapon puutteesta kärsivillä henkilöillä on suurempi riski saada tämä syöpämuoto kuin sellaisilla, joilla on normaali happotuotanto.

Paksunsuolensyöpä on 8 - 15 kertaa tavallisempaa maissa, joissa ruoassa on vähän kuitua. Luonnonkansojen keskuudessa ruoan kulkeutuminen suoliston läpi vie noin 30 tuntia. Vastakkaisena esimerkkinä voidaan ottaa yhdysvaltalainen, joka käyttää runsaasti jalostettuja ruokia, sokeria, valkoisia vehnäjauhoja jne. Tällä ruoan kulkeutuminen suoliston läpi kestää keskimäärin 77 tuntia.

Koe-eläimillä syöpää aiheuttavan aineen pitoisuus suolessa on matalampi sellaisilla koe-eläimillä, jotka syövät kuitupitoista ruokaa ja jotka ulostavat useammin. Sitä paitsi liha ja rasva aiheuttavat sappihapon erityksen lisääntymistä. Tämä muodostaa yhdessä anaerobisten bakteereiden kanssa suolessa karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia aineita. Erään tutkimuksen mukaan päivittäinen lihansyönti lisää paksunsuolensyövän riskin 3-kertaiseksi kasvisruokaa käyttäviin verrattuna.

Paksunsuolensyöpä kohtaa useimmiten yli 40-vuotiaita. Jos paksussasuolessa on haavoja tai yksilöllä on taipumusta saada polyyppeja, asiaanon kiinnitettävä erityistä huomiota. Sellaisissa tapauksissa on syytä käydä usein lääkärissä tutkimuksissa.

Leukemia ja ihosyöpä

Viime vuosina lisääntyviä syöpämuotoja ovat olleet leukemia ja ihosyövät.

Leukemian riskitekijöinä voidaan mainita säteily ja perimä. Tutkijat ovat havainneet, että tietyissä leukemiatyypeissä esiintyy myös virustekijä. Leukemiaan sairastuvissa on paljon lapsia. Monet leukemioista pystytään nykyisin hoitomenetelmin parantamaan.

Ihosyöpien lisääntymisen syyksi on arveltu päivettymisen ihannoimista sekä auringonvalon haitallisilta säteiltä suojelevan otsonikerroksen vähenemistä. Kohtuullinen auringonotto ei todennäköisesti ole haitallista, mutta erityisesti niiden, joilla on vaalea tukka ja vaalea iho sekä paljon pisamia ja luomia ja jotka palavat herkästi auringossa, tulee olla varuillaan.

Ihosyövistä melanoomalla on huonoin ennuste. Melanooman tunnistaminen sen alkuvaiheessa ei ole kovinkaan helppoa. Luomenpoistoon olisi ryhdyttävä välittömästi, kun luomen pinta tummuu tai muuttuu joltain kohtaa tummansinerväksi. Myös silloin, kun iholle muodostuu uusi tumma kiiltäväpintainen luomi, se olisi poistettava mahdollisimman pian.

Yleisiä ohjeita

Erityisesti seuraaviin tekijöihin on hyvä kiinnittää huomiota. Ne saattavat kertoa jo syntyneestä syövästä. Mitä aikaisemmin hoito päästään aloittamaan, sitä paremmat selviytymismahdollisuudet sairastuneella on.

1. Parantumattomat haavat. 
2. Rinnassa tai jossain muualla olevat muhkurat tai paukamat. 
3. Epänormaali verenvuoto jostakin elimistön aukosta. 
4. Koon, muodon tai värin muutos kauneuspilkussa tai luomessa. 
5. Jatkuva yskä tai käheys. 
6. Laihtuminen ilman syytä.

Yleisohjeena syöpäriskin vähentämiseksi voisi ehdottaa seuraavia toimenpiteitä.

1. Lopeta tupakanpoltto. 
2. Syö monipuolista, vähärasvaista ja kuitupitoista ruokaa. 
3. Vähennä lihan ja alkoholin käyttöä. 
4. Vältä savustettua ja suolaista ruokaa. 
5. Yritä pitää peruskuntosi niin hyvänä kuin mahdollista. 
6. Käytä varoen estrogeenivalmisteita vaihdevuosien jälkeen (naiset). 
7. Seuraa painosi kehittymistä. 
8. Älä ota liikaa aurinkoa. 
9. Jos kuulut riskiryhmään, käy säännöllisesti lääkärissä. 
10. Ylläpidä myönteistä elämän asennetta.

KYSYMYKSIÄ

1. Mitkä ovat syövän syyt?

2. Voidaanko ruokavaliolla vaikuttaa syövän syntymiseen?

3. Miksi ihosyöpä on lisääntynyt?

Ilmoittaudu Elämää ja terveyttä -kurssille Media7 Raamattuopistossa tästä. Voit saada sen suorittamisesta todistuksen.

© ETRA-liitto ry 2013