Nepalin naisten terveyshankkeen ensimmäinen raportti
Viimeisimmän Nepalista Scheer Memorial -sairaalasta saamamme raportin mukaan ADRA Finland säätiön ja Suomen ulkoasiainministeriön tukema UPPP tiimi (Kohdunlaskeuman ennalta ehkäisy Nepalissa -tiimi) on pitänyt vuonna 2015:
6 koulutusta eri alueiden terveys-ja kouluviranomaistille koskien kohdunlaskeumaa ja vatsanpohjan lihassairauksia (232 viranomaista);
21 koulutusta kyläterveydenhoitajille (676 kyläterveydenhoitajaa);
18 koulutusta koulujen terveystiedon opettajille (363 opettajaa);
17 terveystiedon opetusnäytekoulutusta koulujen oppilaille (8821 oppilasta);
21 katudraamaa, joihin on osallistunut 12217 koulujen oppilasta ja suurin piirtein sama määrä kyläläisiä, yhteensä yli 20000 ihmistä.
Erilaisia kohdunlaskeumaan ja terveystiedon opetukseen liittyviä materiaaleja on jaettu seuraavasti:
Kohdunlaskeumaa käsittelevä lehtinen, 5565 kpl;
Happy and Healthy in Nepal -työkirja 1704 kpl;
Monipuolinen ravinto -lehtinen 993 kpl;
Luento DVD 845 kpl.
Olemme Jumalalle kiitollisia tuloksesta. Vuosi ei ole ollut helppo Nepalissa. Maa on palaamassa arkipäivään kevään suurten maanjäristysten ja uuden perustuslain hyväksymisen yhteydessä olleiden poliittisten levottomuuksien jälkeen. Maahan on valittu uusi presidentti, nainen, joka on perustuslakia säädettäessä ajanut naisten ja miesten tasavertaisuutta lain edessä. Intian rajalla olevien ongelmien vuoksi viime kuukausina maassa on ollut vaikea saada myös kaasua ruoanlaittoon tai polttoainetta autoihin. Polttoainetta ei aina riitä edes sairaalan generaattoriin, jonka pitäisi taata sairaalan sähkönsaanti silloinkin, kun sitä ei saa sähköverkosta.
Kaikesta tästä huolimatta UPPP-hanke on mennyt eteenpäin. Sitä arvostetaan ja koulutettavia löytyisi enemmän kuin voidaan kouluttaa.
31.12.2015 / AG.
Nepalin naisten terveysprojekti lähtenyt liikkeelle
ADRA Finland säätiön ulkoministeriön tukema nepalilaisten naisten terveysprojekti (Uterine Prolapse Prevention Program in Nepal) on päässyt hyvään alkuun Nepalissa. Huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa olleet maanjäristykset viivästyttivät sen liikkeelle lähtöä, mutta nyt kaikki on valmista eri alueille lähtöä varten. Projektiin suunniteltu logo on valmis, samoin koulujen terveystiedon opettajille ja kylissä vapaaehtoista terveystyötä tekeville naisille jaettava oheismateriaali. Ensimmäiset kokemukset kursseista kuullaan pian. Projektiin voi tutustua seuraavan PowerPoint-ohjelman avulla sekä myös kuunnella internetissä 1.8.2015 Helsingissä Annankatu 7 kirkossa äänitetyn jumalanpalveluksen lopussa:
Uterine Prolapse Prevention Program Nepalissa
Vauva- ja lapsiperheleiri 27.-30.7.2015
Kaarinassa Toivonlinnan kampuksella
Frågor om livmoderframfall i Nepal
Kuva & teksti © Göran Maconi / Aune Greggas
Pystyvätkö he auttamaan nepalilaisia naisia?
Kuva & teksti © Aune Greggas
Kohdunlaskeuma on yli miljoonan nepalilaisen naisen ongelma. Siihen löytyy monia syitä. Ensimmäisen lapsen saaminen teini-iässä, lasten suuri lukumäärä, lasten synnyttäminen lähellä toisiaan, raskausaikana ja lapsen synnyttämisen jälkeen tehty raskas työ, heikko ravitsemus... Kohdunlaskeuma on vain osa ongelmaa, ongelma on paljon laajempi. Se liittyy vatsanpohjan lihasten heikkouteen, joka on yhteydessä moniin muihin ongelmiin, virtsaamisvaivoihin, peräsuolen ulos pullistumiin ja kohdun poiston jälkeen usein jopa ohutsuolen valumiseen ulos leikkausaukosta.
Kohdunlaskeuma on pitkälti nepalilaiseen kulttuuriin liittyvä ongelma. Sitä on runsaasti sellaisilla alueilla, joissa naisten asema on heikoin. Näillä alueilla koulunkäynti ja lukutaito ovat aikaisemmin olleet miesten etuoikeus ja naisten on odotettu tekevän kaikki raskaat työt sekä hoitavan maanviljelyksen ja eläinten ruokinnan. Kaikkialla Nepalissa näkee naisia kantamassa selässään kotiin suuria puiden lehvistä koottuja taakkoja eläinten rehuksi. He kantavat jyvät jauhettaviksi ja jauhosäkit takaisin kotiin pitkin jyrkkiä vuorenrinteitä. He keräävät kiviä joen pohjalta ja kantavat niitä tien varteen. Kun niitä on saatu kokoon yksi kuormallinen, traktori tulee ja hakee ne ja naiset saavat työstään 4000 rupiaa, noin 40 euroa. He kantavat olkilyhteet riisipellolta kotiin, he keräävät metsistä lehtiä kasvimailleen lannoitusaineeksi. Myös rakennuksilla naiset ovat ne, jotka kantavat tiilikuormat selässään olevissa koreissa kerros kerrokselta ylemmäksi rakennustyön edetessä.
Itse asiassa nepalilaisten naisten sitkeyttä ja voimaa täytyy ihailla. Moni suomalainen nainen ei pystyisi siihen. Kun näkee heitä työssään, tuntuu ihmeelliseltä, miten iloisia he voivat olla taakkojensa alla. Mutta kaikki eivät ole iloisia. Ne eivät ole, jotka ovat saaneet kohdunlaskeuman. Eivät myöskään heidän miehensä ja lapsensa. Sudarson Karki näki ongelman jo vuosia sitten, kun hän lähti etsimään syytä siihen, miksi eräät hänen järjestönsä tukemat oppilaat olivat niin paljon poissa koulusta ja menestyivät niin huonosti koulussa. Hän totesi syyn olevan se, että äidillä oli kohdunlaskeuma ja lasten täytyi tehdä kotityöt ja hoitaa eläimet, koska äiti ei pystynyt siihen. Siitä asti hän lähti taistelemaan kohdunlaskeumaa aiheuttavia asioita vastaan Nepalissa.
Ongelma tunnustetaan nykyään Nepalissa. Nepalin valtio tarjoaa kohdunlaskeumasta kärsiville mahdollisuutta kohdun poistoon leikkauksella. Käydessämme Nepalin matkamme yhteydessä Länsi-Nepalissa, jossa ongelma on tunnetusti suurin, terveysviranomaiset kertoivat heidän alueellaan tehdyistä tutkimuksista (screening). Eräässäkin kylässä oli löydetty viitisenkymmentä kohdunlaskeumasta kärsivää naista ja näistä yli kaksikymmentä oli sellaisia, joiden katsottiin tarvitsevan leikkaushoitoa välittömästi. Suunnitelman mukaan leikkaukset tullaan tekemään paikallisessa sairaalassa. Leikkauksia eivät kuitenkaan tekisi paikalliset lääkärit, joita on liian vähän, vaan ryhmä lääkäreitä esim. Nepalganjin yliopistosairaalasta. Leikkaus maksaa noin 200 euroa, ja jos kyse on vaativammasta leikkauksesta, jopa 600 euroa. Kohdunlaskeuman leikkaushoito tapahtuu paljolti ulkomaisesta painostuksesta sekä sieltä tulevan rahoituksen turvin.
Ainoa oikea keino kohdunlaskeuman vähentämiseen on kuitenkin ennalta ehkäisy. Leikkaushoito on vain väliaikainen helpotus. Vaikka leikkaushoidolla voidaan ulospursuava kohtu poistaa, ongelmia silti jää. Ellei elin- ja toimintatapoja muuteta, vaarana on, että sekä virtsarakko, peräsuoli ja joskus jopa ohutsuoli pursuavat ulos vatsanpohjan lihasten heikentyessä. Siksi Scheer Memorial -sairaalan lääkäri Dr. Binod Aryal korostaa, että kysymys ei ole yksin kohdunlaskeumasta vaan oikeastaan pitäisi puhua POP:stä (Pelvic Organ Prolapse). Ennaltaehkäisyssä ja ensimmäisen ja toisen asteen laskeumien hoidossa painotus menee tämän alueen lihasten vahvistamiseen. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, ettei seuraavan sukupolven tarvitse kärsiä ongelmasta ja silloin kohderyhmänä ovat nuoret äidit ja koulujen oppilaat.
ADRA on saanut Suomen Ulkoasiainministeriöltä 350.000 euron tuen koulujen terveydenopettajille ja kylien vapaaehtoisille naisterveystyöntekijöille annettavaa kohdunlaskeuman ennaltaehkäisyyn tähtäävää koulutusta varten. Tarkoituksena on pitää 75 terveysseminaaria eri puolilla Nepalia, erityisesti niillä alueilla, joilla ongelma on suurin. Koulutuksista tulee vastaamaan Scheer Memorial -sairaalan sitä varten kokoama tiimi, jonka koulutus tapahtui maalis-huhtikuun aikana. Tiimiin kuuluu useita ETRA-liiton aikaisemmassa projektissa (Health Education and Tobacco Intervention) mukana olleita ja myös uusia alaan perehtyneitä kouluttajia. 72 tunnin koulutukseen osallistuneet saivat todistuksen koulutukseen osallistumisestaan.
Ensimmäisessä osassa olivat kouluttajina Suomesta Nepaliin matkustaneen ryhmän Ritva Kuusisto, Harriet ja Andreas Fagerholm sekä Aune ja Ben Greggas lisäksi Uma Thapa ja Sudarson Karki, ongelman ennaltaehkäisyn idean isä ja siitä videon tehnyt valokuvaaja. Ritva Kuusisto korosti luennoissaan asioita, miten nepalilaisia voi kannustaa muuttamaan terveystapojaan, myös lapsen imetyksen merkitystä lapsen elämän alkutaipaleella. Harriet ja Andreas korostivat työtapojen oikeaa suunnittelua ja vatsanpohjan lihasten vahvistamista. Aune esitteli terveystiedon opettajille annettavan Happy and Healthy in Nepal -terveystiedon työkirjan aiheet. Uma Thapa esitti työkirjaa varten tehtyjä nepalinkielisiä PowerPoint-ohjelmia mm. ravitsemuksesta ja hygieniasta. (Nepalin opetusministeriö on luvannut rahoittaa videoprojektoreiden hankkimisen nepalilaisille kouluille, joten koulut pystyvät käyttämään näitä myös omassa opetuksessaan.) Ben Greggas esitti, mitä taloudellisia seuraamuksia äidin sairastumisesta on perheelle ja yhteiskunnalle. Lisäksi Hanna Maasola kertoi yhdessä Reija Koivukankaan kanssa projektia varten suunnittelemastaan Diakonia-ammattikorkeakoulun ohjauksessa tehtävästä Baseline study -työstä.
Koulutuksen toisesta osasta vastasivat Scheer Memorial -sairaalan lääkäri Dr. Binod Aryal ja fysioterapeutti Dinesh Chataut sekä tämän vaimo Sunita Devi Luintel. He ovat jo ennen Scheer Memorial -sairaalan henkilökuntaan liittymistään tehneet yhdentoista vuoden ajan laajaa yhteistyötä kohdunlaskeuman vähentämiseksi Nepalissa. Työn rahoittajana on ollut mm. Hollanti. Opetusvälineinä koulutuksessa oli mm. Care and Cure -järjestön havaintomateriaalia. Sormituntuma oli, että kun Scheer Memorial -sairaalan tiimi lähtee kiertämään Nepalia, sen ei tarvitse hävetä olevansa Scheer Memorial -sairaalasta, koska aiheen paras asiantuntemus löytyy omasta sairaalasta. Dr. Binod on ollut sairaalassa vuoden ja Dinesh Chataut kuukauden. Ehkä Jumala on johdattanut heidät sairaalaan juuri tätä projektia varten.
Projekti on vaikea ja vaatii melkoista muutosta nepalilaisiin elintapoihin. Menemme kuitenkin eteenpäin uskossa ja luottaen Jumalan apuun. Kiitos tuestanne. Älkää unohtako Sympatia-keräystä. Tänä vuonna tämä projekti ei saanut omakustannusosuudestaan kuin osan Sympatia-keräyksestä, koska viime Sympatia-keräyksen tulos oli niin heikko. Parannetaan tänä vuonna keräystulosta. Kaikki mukaan voimienne mukaan!
Kasvissyönti saattaa vähentää suolistosyöpiä
Julkaistu 25.03.2015
Kasvisruokavaliota noudattavat näyttäisivät sairastuvan paksu- ja peräsuolisyöpiin muita harvemmin. Pienin sairastumisriski on kasvisten lisäksi myös kalaa nauttivilla, tuore tutkimus osoittaa.
Suolistosyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Tämän vuoksi ruokavalion vaikutukset kiinnostavat tutkijoita.
Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja sen perusteella kasvissyöjien riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpiin on noin viidenneksen pienempi kuin lihansyöjien. Kalaa ja kasviksia sisältävää ruokavaliota noudattavien sairastumisriski oli tätäkin pienempi.
Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kasvisruokavalio voi pienentää myös mm. diabeteksen, sydän- ja verisuonioireiden sekä verenpainetaudin riskiä. Tutkimuksista on kuitenkin vaikea päätellä, miten suurelta osin yhteydet johtuvat kasvissyöjien muista elintavoista.
Tutkimukseen osallistui 78 000 pohjoisamerikkalaista aikuista adventistia, joista noin puolet noudatti erilaisia kasvisruokavalioita. Kasvissyönti on erittäin yleistä adventistien keskuudessa.
Uutispalvelu Duodecim
Koulutustiimi lähdössä Nepaliin
Kuva & teksti © Aune Greggas
Kohdunlaskeuma on yleinen vaiva Nepalissa. Arvioiden mukaan Nepalin noin 30 miljoonasta asukkaasta yli miljoona naista kärsii siitä. Asuinalueesta riippuen siitä kärsii 10%-36% naisista. Eniten siitä kärsiviä on syrjäseuduilla, etenkin Nepalin länsiosissa. Vaiva on yleinen kaikissa nepalilaisissa yhteiskuntaryhmissä, ylimmistä kasteista (kastilaitos on virallisesti lopetettu, mutta se elää siitä huolimatta), samoin rikkaimmista köyhimpiin. Tosin uusimmat tilastot kertovat, että se on vähäisempi niiden naisten keskuudessa, jotka ovat saaneet käydä koulua.
Vuoden 2014 raportissa Amnesty International nostaa Nepalin tilanteen esille yhtenä tärkeimmistä ihmisoikeusasioista. Yhdistyksen koko maailman terveysasioista vastaava Audrey Gaughran toteaa, että pn ehdottomasti totta, että kohdunlaskeuma koskee koko maailmaa ja että se vaikuttaa naisiin monissa maissa. Hänen mukaansa Nepalissa kuitenkin yhdistyy suuri määrä tekijöitä, jotka saavat siitä aikaan ihmisoikeuksien kriisitilan ja se vaikuttaa satoihin tuhansiin naisiin ja tyttöihin. Naisten syrjiminen, sukupuolten välinen eriarvoisuus, puutteet terveydenhoidossa ja kasvatuksessa ja vuosikymmenien välinpitämättömyys asiasta ovat johtaneet siihen ovat osa niistä syistä, miksi Nepalissa kohdunlaskeuma on niin tavallinen. Raportin mukaan kysymys on kuitenkin "Ei välttämättömästä taakasta".
Tähän asti Nepalissa on hyljeksitty naisia, joilla on kohdunlaskeuma. Sitä on pidetty rangaistuksena pahoista töistä ja osana kohtaloa. Sitä voidaan kuitenkin ennalta ehkäistä. Tällä alueella ei Nepalissa ole tehty kovinkaan paljon. Viime vuosina hoitoon pääseminen on helpottunut. Monet eri järjestöt rahoittavat tuhansittain kohdunlaskeuman leikkaushoitoja, (arviohinta noin 200 euroa) ja tarjoavat kohtuun laitettavia pessaareita (hinta noin 3 euroa), mutta mikään taho ei ole vielä järjestänyt maanlaajuista ennalta ehkäisevää kampanjaa.
Suomalaisillekin Tampereen elokuvajuhlilta muutaman vuoden takaa tuttu Sudarson Karki ehdotti, että suomalainen ETRA-liitto toteuttaisi sen. Hän oli vuonna 2008 kuvannut sen Terveys- ja tupakkatietoisuus Nepalissa -projektia eri paikkakunnilla. Siellä hän vakuuttui, että samanlainen nuoriin ja koululaisiin kohdennettu projekti olisi se, mitä Nepalissa tarvittaisiin asian tekemiseksi tunnetuksi Nepalissa ja asenteiden muuttamiseksi sellaiseksi, ettei kenenkään ainakaan tietämättään tarvitsisi sairastua kohdunlaskeumaan. Kohdunlaskeuman suurimmat riskitekijät ovat raskas fyysinen työ raskauden ja imetyksen aikana, synnytysten alkaminen aikaisin, niiden tiheys ja suuri määrä sekä heikko ravitsemus sekä se, että naiset eivät itse voi päättää omista asioistaan, ei edes terveyteensä liittyvistä asioista.
Suomesta lähdössä olevaan kouluttajaryhmään kuuluvat Ritva Kuusisto, Harriet Fagerholm ja Aune Greggas. Ritva Kuusisto on kansainvälisen tason imetysguru ja Vauvamyönteisen sairaala-idean promoottori. Hänen kokemusalue ulottuu pitkälle lapsuuteen ja nuoruuteen ennalta ehkäisevien valintojen tekemiseen kannustamisessa. Harriet Fagerholm on perehtynyt työssään juuri niihin ongelmien ja ongelmien ennaltaehkäisyyn, joista haluamme välittää tietoa Nepalissa: oikeat kantamisasennot, vatsanpohjan lihasten vahvistaminen jne.. Aune Greggas on ollut mukana ETRA-liiton edellisessä Terveys ja tupakkatietoisuus Nepalissa (Health Education and Tobacco Intervention) -projektissa projektisihteerinä ja kirjoittanut nepalilaisia kouluja varten terveyskasvatuksen työkirjan "Happy and Healthy in Nepal". Se on käännetty myös nepaliksi ja siitä on tehty opettajia varten nepalinkielinen opetusmateriaali.
Nepalissa projektin toteuttamisesta vastaa Scheer Memorial Hospital, joka on toiminut pääkaupungista itään Kiinaan menevän tien varrella 1950-luvun lopusta asti. Se on yksi vanhimpia sairaaloita tälla alueella Nepalissa. Suomessa siitä vastaa ADRA Finland säätiö, joka on anonut siihen rahaa Ulkoasiainministeriöltä yhteistyössä ETRA-liiton ja Finlands Svenska Adventkyrkan kanssa. Projektille myönnettiin 120.000 euroa vuodelle 2015, 120.000 euroa vuodelle 2016 ja 110.000 euroa vuodelle 2017. Omakustannusosuus on jokaisena vuonna noin 20.000 euroa. Projekti saa siihen tänä vuonna 8640 euroa Sympatia-keräyksestä. Loppu tulee yksityisiltä lahjoittajilta. Jos tunnet, että tämä naisten asia on lähellä sinua, osallistu Sympatiakeräykseen tai lähetä lahjasi suoraan Finlands Svenska Adventkyrkan pankkitilille FI09 2153 1800 0050 26, viitenumero 9930278.
Netistä löytyy mielenkiintoinen asiaan liittyvä Bijoyeta Dasin artikkeli viime kesältä (June 9, 2014):" Uterine prolapse: The hidden agony of Nepalese women". Jos osaat englantia, voit lukea artikkelin netistä.
http://america.aljazeera.com/articles/2014/6/9/uterine-prolapsethehiddenagonyofnepalesewomen.html
Nepalissa alkaa laaja kohdunlaskeuman ennalta ehkäisyyn tähtäävä kehitysyhteistyöprojekti
Kuva & teksti © Aune Greggas
Suomen ulkoasiainministeriö on myöntänyt ADRA Finland säätiölle The Prevention of Uterine Prolapse in Nepal -projektia varten 350 000 euroa vuosille 2015-2017. Projektin tarkoituksena on ennalta ehkäistä Nepalissa hyvin yleistä naisten vaivaa, kohdunlaskeumaa. Nepalissa on yli miljoona siitä kärsivää naista ja näiden määrä lisääntyy koko ajan.
ETRA-liitto on projektissa asiantuntijana. Projekti on suunniteltu siten, että se jatkaa ETRA-liiton aikaisemman Nepalin projektin Terveys- ja tupakkatietoisuus Nepalissa -pohjalta. Projektin on tarkoitus ulottua Nepalin jokaiseen maakuntaan. Näitä on 75. Terveys- ja tupakkatietoisuus Nepalissa -projekti tavoitti Nepalissa yli puoli miljoonaa nepalilaista, 12 000 opettajaa ja 380 000 oppilasta suoritti kaksipäiväisen terveyskurssin 535 koulussa 53 maakunnan alueella.
Kolmantena projektissa on mukana Finlands Svenska Adventkyrka, jolla on ollut oppilastukitoimintaa sekä naisten lukutaidon ja terveystiedon lisäämiseen tähtäävää kurssitoimintaa Nepalissa. Projektin omarahoitus, noin 20 000 euroa / vuosi, pyritään saamaan lahjoituksina ja mm. osa Sympatia-keräyksen tuotosta tulee siihen.
Sudarson Karki (kuvassa mies vasemmalla) on tämän uuden projektin alkuunpanija. Hän toivoisi, että nepalilainen kulttuuri oppisi arvostamaan naista niin paljon, ettei yhdenkään vasta synnyttäneen äidin tarvitsisi tehdä raskasta ruumiillista työtä. Äideille olisi annettava mahdollisuus hoitaa lasta vähintään parin kuukauden ajan lapsen syntymän jälkeen. Se auttaisi myös ennalta ehkäisemään kohdunlaskeumaa, koska tuo aika useimmiten on riittävä kiinteyttämään vatsanpohjan lihakset.
Sudarson Karki on tehnyt asiasta myös filmin, joka näytettiin vuonna 2012 Tampereen elokuvajuhlilla. Hän on sama henkilö, joka vuonna 2007 kuvasi videon Glimse on School Level Health Education and Tobacco Intervention Program (HETIP) ETRA-liiton Nepalin terveysprojektista.
Kuva © Aune Greggas