Pidä huoli selästäsi

Kuva © Nirmal Noel

"Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä." Room. 12:12.

Pidä huoli selästäsi
Selkävaivojen syitä
Muutoksia selässä
Selkäongelmia voidaan ehkäistä
Neuvoja selkävaivoista kärsiville
Erilaisia hoitokeinoja

Pidä huoli selästäsi

Selkä- ja niskakivut sekä selästä johtuvat vaivat käsissä ja jaloissa ovat hyvin tavallisia. Kahdeksan kymmenestä joutuu ennemmin tai myöhemmin elämässään hakeutumaan niiden vuoksi lääkäriin.

Selkäsairauksista kärsivät ovat useimmiten työiässä olevia ihmisiä. Siksi ne eivät aiheuta vain sairaanhoidosta ja kuntoutuksesta aiheutuvia kuluja vaan merkitsevät tuottavuuden laskua. Aivan liian monet selkäsairauksista kärsivistä joudutaan siirtämään eläkkeelle ennenaikaisesti.

Tähän suomalaiset tiedot vuodelta 2002... 1985 yksinomaan Ruotsissa selkäsairauksien vuoksi siirrettiin varhaiseläkkeelle noin 6000 ihmistä. Sosiaalihallituksen mukaan selkäsairaudet maksoivat yhteiskunnalle noin 17,7 kruunua vuosittain, joista suurin osa päivärahoina ja eläkkeinä. Tuottavuuden lasku on arvioitu noin viideksi miljardiksi kruunuksi.

Koska selkäsairaudet ovat niin merkittävä taloudellinen ongelma, yhteiskunta pyrkii tekemään kaikkensa selkäsairauksien ennalta ehkäisemiseksi työpaikoilla.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö yksilöllä itsellään ole ratkaiseva osuus rasitus- ja kulumasairauksien ehkäisyssä. Niitä vastaan voidaan suojautua. Jokaisella itsellään on suuri vastuu.

Selkävaivojen syitä

Iän mukana selkänikamat menettävät osan joustavuudestaan ja jäntevyydestään. Epämukava työasento, huono ryhti tai ylirasitus kuluttavat niitä. Erityisen vahingollisia ovat toinen toistaan seuraavat nykäyksittäiset rasitukset. Myös yksipuolinen rasitus esimerkiksi pitkien automatkojen aikana tai istuma-työssä voi olla vahingollista. Selkäongelmien tavallinen syy on raskaitten taakkojen yhtäkkinen nostaminen ja kantaminen sekä onnettomuudet.

Joustavuutensa ja muotonsa menettäneitä selkänikamia ei voida uusia. Hoidossa keskitytään ensisijassa ennalta ehkäisemään lisäkulumista ja kulumisen aiheuttamaa epämukavuutta - tai vain yksinkertaisesti lievittämään kipuja niin paljon kuin mahdollista.

Suunnilleen puolet äkillisistä selkä-kivuista menee ohi itsestään. Noin 80 % parantuu kuuden viikon kuluessa.

Muutoksia selässä

Vanhemmat ihmiset kasvavat alaspäin kahdesta syystä. Toinen syy on selkänikamien välilevyjen kuluminen, iän lisääntyessä niistä tulee matalampia. Toinen syy on lihasten heikontuminen.

Ihmisen pituuden vaihtelut eivät liity yksinomaan ikään. Myös nuorempien selkärangan pituus vaihtelee: Aamulla selkäranka on pitempi kuin illalla. Ruumiinpaino vaikuttaa selkänikamien välilevyjen nestepitoisuuteen. Yön aikana välilevyt palautuvat ennalleen ja siksi aamu- ja iltapituuden ero saattaa olla jopa 1 cm.

Välilevyjen kulumisen vuoksi selkänikamien välillä oleva alue tulee ahtaammaksi. Se merkitsee vähemmän tilaa selkäytimessä kulkeville hermoille. Joissakin tapauksissa välilevyt voivat olla niin ohuita, että hermot jäävät selkänikamien väliin puristukseen. Monet lihaskivut aiheutuvat juuri tästä syystä.

Issias on saanut nimensä ristiselästä lähtevästä issias-hermosta. Jäädessään selkänikamien väliin puristuksiin issias-hermo voi aiheuttaa hyvinkin voimakasta kipua selässä, josta se säteilee alas pitkin jalan takasivua. Kivun lisäksi issias voi aiheuttaa tunnottomuutta, jopa halvaantumisen.

Selkäongelmia voidaan ehkäistä

Paljon istumatyötä tekevien tulee harjoittaa lihaksiaan ja erityisesti vahvistaa selkälihaksia. Ulkona tehdyt harjoitukset esimerkiksi kävelylenkkien yhteydessä ovat parhaita. Myös uinti vähentää mahdollisia lihasjännityksiä ja voi siksi lievittää kipuja.

On myös hyvä oppia nostamaan ja kantamaan painavia taakkoja oikealla tavalla. Seuraavassa muutama ohje: 
* Varmista, että seisot lujalla ja tasaisella alustalla. 
* Nostaessasi aseta jalkasi tukevasti kummallekin puolelle. 
* Taivuta jalkojasi polvista ja ota selkä suorana luja ja vahva ote. 
* Pidä huolta siitä, että nostettava tavara on lähellä ruumistasi. 
* Vedä syvään henkeä ja jännitä vatsalihaksia. 
* Nosta lihasten ja jalkojen avulla ja varo nykäisemästä tai kääntämästä ruumista.

Työpöydän korkeus on oikea, ellei sitä käytettäessä tarvitse nostaa olkapäitä tai yläruumista, kun kyynärpäät ovat pöydällä. Tuolin korkeus on oikea, kun jalat ulottuvat lattiaan ilman että reidet painavat tuolinreunaan.Ellei tuoli tue ristiselkää, on hyvä käyttää ohutta tyynyä tukemaan alaselän aluetta.

Istuessa selkä rasittuu enemmän kuin seisoessa tai kävellessä. Siksi istumatyötä tekevien on hyvä silloin tällöin keskeyttää työnsä ja nousta seisomaan tai tehdä pieni kävelylenkki. Lyhytkin oikaisu on parempi kuin tehdä töitä keskeytyksettä.

Neuvoja selkävaivoista kärsiville

Kaikki tehtävät tulee suunnitella selän kannalta. Erityisesti selkäongelmaisten tulee ottaa huomioon seuraavat seikat:

1. Kunnioita kipuja ja vältä kipeää tekeviä liikkeitä 
Ruumiin taivuttaminen on erityisen sopimatonta. Liennytä yskä- ja aivastuskohtaukset esimerkiksi painamalla nenänreikiä yhteen. Vältä kylmettymistä ja vetoa.

2. Istu selkä suorana niin syvällä tuolissa kuin mahdollista 
Tuoli, joka antaa tukea koko selälle, on paras. Istu mieluummin kovalla keittiötuolilla selkä suorana kuin puoliksi maaten matalassa nojatuolissa. Ole erityisen tarkkaavainen, kuinka istut autossa.

3. Pidä huoli ryhdistä 
Ruumiin luonnollinen asento on suora, vaikka siinä on luonnollista kaarevuuuttakin. Korvien, hartioiden, lonkan ja polvien tulee olla samassa pystysuorassa linjassa.

4. Huolehdi työasennosta 
Perusperiaatteena tulee olla se, että niska ja selkä ovat suorassa. Työpöydän korkeus on valittava sen käyttäjän mukaan. Seiso ja istu rentoutunein hartioin ja anna käsivarsien riippua pitkin kylkiä. Käännä kädet kyynärpäästä lähes suoraankulmaan jännittämättä hartioita ja järjestä työpöytä siten, että kädet liikkuvat pöytälevyllä tai kirjoittimen päällä ilman, että niitä tarvitsee jännittää. Istumatyössä tuolin selkämyksen tulee tukea alaselkää sillä tavalla, että suorassa istuminen on mahdollista. Istumasentoa tulee myös vaihdella usein, ei kuitenkaan tekemällä nopeita ja äkkinäisiä liikkeitä. Istu, seiso, kävele ja lepää säännöllisin välein.

5. Älä kuormita selkää 
Jos mahdollista, vältä kaikkea kantamista ja nostamista. Vältä myös kovalla alustalla kävelemistä. Ota lyhyitä askeleita niin, että kuormitus on jokaista askelta kohden mahdollisimman pieni. Selkäkipuisen on hyvä pukeutua ja riisuutua tuolilla istuen. Älä koskaan seiso yhdellä jalalla taivuttaessasi ruumista. Kun nouset istuvasta asennosta, on hyvä kumartua selkä suorana eteenpäin.

6. Liiku rauhallisemmin kuin tavallisesti 
Tämä on erittäin tärkeätä asentoa muutettaessa. Näin esimerkiksi ylösnoustessa tulee kääntyä kyljelleen ja etsiä käsillä tukea sängystä. Jalat voi luisuttaa sängynreunan yli samalla kun nousee hitaasti ylös käsien avulla. Vaihtoehtoisesti voi mahallaan maaten kuljettaa toista jalkaa hitaasti toisen sängynreunan yli ja lattialle.

7. Nuku selkää tukevalla tasaisella alustalla 
Sängyn tulee tukea selkää ja olla tasainen, mutta sen ei tarvitse olla kova. Sänky, jossa on puupohja ja 12 - 15 cm paksu patja on hyvä. Vältä suurta tyynyä.

8. Nuku sellaisessa asennossa, jossa selkää ei särje 
Tyyny tai rullaksi kierretty peite voi antaa tukea ristiselälle. Kokeille seuraavia asentoja:  
a) Aseta jalkojen alle kova palli tai vastaava. 
b) Aseta polvien alle tyyny tai rullaksi kierretty peite. 
c) Asetu kyljellesi jalat koukussa sikiöasentoon. Aseta tyyny polvien väliin, toinen tyyny käsivarsien väliin ja kolmas pään alle.

Erilaisia hoitokeinoja

Aina selkäkivut eivät parane odottamalla, vaan on käännyttävä selkäsairauksiin erikoistuneen lääkintävoimistelijan tai lääkärin puoleen.

Vaikeimmat selkäsairaudet kuuluvat lääkärille. Hoitomenetelmänä on useimmiten leikkaus.

OMT-pätevyyden saaneilla lääkintävoimistelijoilla on selkänikamien käsittelyyn liittyvä koulutus ja lisäksi he ovat erikoistuneet selkälihaksia vahvistaviin hoitomenetelmiin.

Kiropraktiikassa pääasiallinen hoitomenetelmä on selkänikamien käsittelyote. Hoitomuodossa pyritään selkänikama ja sen molemmin puolin olevat välilevyt palauttamaan omalle paikalleen nopealla nykäyksellä. Näin särky lievittyy. Käsittelyn tulosta ei kuitenkaan aina pystytä ennakoimaan. Hoitokertoja on yleensä useita.

Myös naprapaatti käsittelee selkänikamia ja niiden välillä olevia välilevyjä. Hoito on kuitenkin kiropraktikon käsittelytapaa hellävaraisempi. Hoidettavalle alueelle annetaan lämpökäsittely eikä siinä tarvita yhtä voimakasta nykäystä. Hoitoon yhdistetään usein myös lihasten rentouttaminen hieronnan avulla.


KYSYMYKSIÄ

1. Mitkä ovat tavallisimmat selkävaivojen syyt?

2. Kuinka selkävaivoja voidaan ehkäistä?

3. Millaisia hoitokeinoja on olemassa?


Ilmoittaudu Elämää ja terveyttä -kurssille Media7 Raamattuopistossa tästä. Voit saada sen suorittamisesta todistuksen.


© ETRA-liitto ry 2013