Terveyttä ravinnosta
Kuva © Hannu Helminen
"Syöttepä siis tai juotte, tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi." 1 Kor. 10:31.
Terveyttä ravinnostaKäytä vain vähän rasvaa
Syö kokojyvätuotteita ja tuoreravintoa
Syö monipuolisesti
Ruoka ja verisuonisairaudet
Kasvisruoka on terveellistä
Yhteenveto
Terveyttä ravinnosta
Keskustelua ravinnon ja terveyden välisestä yhteydestä on käyty jo pitkään. Mutta tieto ja tosiasiat eivät vielä yksin riitä. Useimmiten ongelmana on tiedon käytäntöönpano. Tavat, tottumukset ja makuasiat voittavat monta kertaa älyn. Ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi on yleensä koko elämän kestävä tapahtuma. Siinä yhteydessä ihmiset ovat hyvin erilaisia.
Seuraavassa on lueteltu tavallisimpia syitä ruokatapojen muuttamiseen:
1. Kestävyyden ja hyvinvoinnin lisääminen
2. Henkilökohtaiset terveysongelmat
3. Taloudelliset syyt
4. Makuasiat
5. Perheenjäsenen sairauden huomioon ottaminen
6. Sairauden pelko (sydänsairaudet ja syöpä)
7. Solidaarisuus nälkää näkeviä kohtaan
Monet hämmentyvät lukiessaan artikkeleita, joissa painotetaan jonkin hivenaineen, kivennäisaineen tai vitamiinin tärkeyttä yksilölle. Kaikki tuntuu niin monimutkaiselta. Meidän ei kuitenkaan tarvitse olla asiantuntijoita voidaksemme syödä älykkäästi. Voimme hyvin unohtaa kemialliset kaavat ja vaikeat sanat ja keskittyä muutamaan yksinkertaiseen neuvoon, jotka varmistavat terveellisen ruokavalion. .
Käytä vain vähän rasvaa
Elimistö tarvitsee rasvaa. Sekä ihmiset että eläimet säilövat suuren osan energiastaan rasvan muodossa. Se on käytännöllistä, koska rasvan energia-arvo on korkea. Grammassa rasvaa on noin kaksi kertaa enemmän jouleja kuin grammassa valkuaisainetta tai hiilihydraatteja.
Eniten rasvasta hyötyy paljon energiaa kuluttava ihminen. Useimmille ihmisille ei kuitenkaan tuota vaikeuksia saada tarpeeksi energiaa. Syömme liian paljon rasvaa. Eurooppalaisen arvion mukaan saamme noin 40 % energiastamme rasvoista. Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan 30 % riittäisi hyvin.
Jos ruokavalio on muuten tasapainoinen, rasvan käyttöä voi vähentää enemmänkin. Se kannattaa terveydellisesti. Rasvaa kuitenkin käytetään, koska se maistuu hyvältä ja tekee kylläiseksi.
Tässä on kolme hyvää neuvoa, miten rasvankäyttöä voi vähentää.
1. Vältä eläinperäistä rasvaa
Jos käytät lihaa, valitse laihaa lihaa. Leikkaa pois kaikki näkyvä rasva. Jos mahdollista, syö enemmän kalaa ja kasvistuotteita.
2. Käytä kevytmaitoa tai rasvatonta maitoa
Aikuisten tulisi välttää runsaasti rasvaa sisältävän kulutusmaidon käyttämistä .
3. Vähennä voin ja margariinin kulutusta
Erityisesti silloin, kun leivän päällä käytetään juustoa tai muita rasvaisia levitteitä (esim. majoneesia), voita tai margariinia ei tarvita lainkaan. On myös enemmän tapa- kuin makukysymys, kuinka paljon rasvaa käytetään ruokaa paistettaessa.
Syö kokojyvätuotteita ja tuoreravintoa
Meidän tulee syödä ruokaa, joka sisältää runsaasti kuituja ja joka on niin vähän jalostettua kuin mahdollista. Hedelmät, tuoreet vihannekset ja erilaiset kokojyväviljasta valmistetut tuotteet ovat sellaisia. Viljatuotteet saamme pääasiassa leivästä, aamupuurosta ja/tai muro- ja myslisekoituksista.
Valkoisesta vehnäjauhosta, voista ja sokerista tehdyt leipomotuotteet, pullat, kakut ja pikkuleivät ovat tällaisen ruoan vastakohta. Niillä on sijansa juhlissa, mutta ne eivät saa muodostua arkiruoaksi.
Useimpien olisi syytä lisätä vihanneksien osuutta ruokavalioonsa. Raa'at vihannekset ovat erittäin arvokasta ravintoa, ne maistuvat hyviltä ja lisäävät ruokahalua. Päivällistä valmistettaessa erittäin suuri paino tulisi keskittää sen raakaruoan osuuteen. Raakaravinto on enemmän kuin pala porkkanaa, kaalia tai lanttua.
Erilaisista hedelmistä koottu valikoima vastaa ravintoarvoltaan vihanneksia. Siksi ei ole syytä olla huolissaan, jos lapset jossain vaiheessa kieltäytyvät vihannesten syömisestä. On myös muistettava, että lapset pitävät enemmän raaoista vihanneksista kuin keitetyistä. Joillakin äideillä on tapana antaa lapsille ennen päivällistä pala porkkanaa nakerrettavaksi. Nälkäisen lapsen suussa se maistuu hyvältä. Ennen ruokailua lapsella on myös enemmän aikaa pureskella sitä kuin kaikessa kiireessä päivällispöydässä.
Syö monipuolisesti
Terveellinen ja hyvä ruokavalio edellyttää vaihtelua. On hyvä oppia kokeilemaan uusia jännittäviä ruokalajeja. Kirjakaupoista, kirjastoista ja terveyskaupoista löytyy monia mielenkiintoisia uusia ruokareseptejä. Niistä löytyy varmasti sellaisiakin, jotka ovat taloudellisia ja helppoja valmistaa.
Hedelmiä ostettaessa tulee myös muistaa vaihtelun tarve. On hyvä käyttää useita eri hedelmälajeja. Vaikka kausitarjouksia onkin hyvä seurata, halvimmalla saatu ei aina ole parasta. Älä myöskään osta kerralla enempää kuin ehdit käyttää.
Vihannesten vaihtelu on helppoa. Toimi seuraavien ohjeiden mukaan:
1. Syö tuoreita vihanneksia joka päivä.
2. Pyri siihen, että vähintään joka toinen päivä tarjoat voimakkaan värisiä vihanneksia.
3. Käytä viikon aikana niin monia vihanneslaatuja kuin mahdollista. Niitä kaikkia ei tarvitse tarjota samalla aterialla.
Seuraavassa vihannekset on lajilteltu värien mukaan:
Punaiset: Tomaatti, punainen paprika, punajuuri, punakaali, retiisi
Keltaiset: Porkkana, keltainen paprika, maissi, lanttu, kanttarelli
Valkoinen: Kukkakaali, sipuli, selleri, palsternakka, herkkusienet
Vaaleanvihreät: Valkokaali, kiinankaali, kurkku, purjosipuli, idut
Tummanvihreät: Pinaatti, herneet, pavut, vihreä paprika, viherkaali, tilli, krassi ja muut mausteyrtit.
Ruoka ja verisuonisairaudet
Väärin suunniteltu ruokavalio lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, yhteen aikamme tavallisimmista kansantaudeista. Rasvainen ruoka ei sovi sydämelle eikä verenkiertoelimistölle.
Kolesteroli mainitaan usein tässä yhteydessä. Se on elämälle välttämätön aine, joka vastaa tietyistä toiminnoista elimistössä. Elimistö valmistaa tarvitsemansa kolesterolin itse. Esimerkiksi aivot eivät tulisi toimeen ilman kolesterolia.
Rasvaisen aterian jälkeen kolesterolia kuitenkin muodostuu enemmän kuin elimistö pystyy käyttämään sitä. Tämä kolesteroli kulkeutuu veren mukana eri puolille elimistöä ja kerrostuu verisuonten seinämiin. Kolesteroli ja rasva kerääntyvät erityisesti sellaisiin paikkoihin, joissa verisuonet ovat jo edeltäkäsin vaurioituneita. Vaurioita lisää mm. runsas tupakointi.
Veren kolesterolin vähentäminen kymmenellä prosentilla vähentää sydänsairauksien riskiä 25 prosentilla. Kolesterolin vähentäminen 20 prosentilla vähentää sydänsairauksien riskiä 50 prosentilla.
Kasvisruoka on terveellistä
Lihassa ei ole kovinkaan monta sellaista ravintoainetta, jota ei olisi mahdollista saada monipuolisesta kasvisruoasta. Tämä väite koskee myös rautaa, vitamiineja, myös B12-vitamiinia, sekä ja valkuaisaineita.
Kasvisruoka on liharuokaa sekä halvempi että ympäristön kannalta edullisempi vaihtoehto. Lihan tuottamiseen tarvitaan huomattavasti suurempi viljelypinta-ala kuin kasvisruoan tuottamiseen. Toisaalta on todettu, että kasvisruokaa käyttävillä on huomattavasti matalampi kuolleisuus sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpään kuin sekaruokaa käyttävillä.
Vaikka nykyään on muotia olla kasvissyöjä, elämäntapana se ei ole uusi. Jo ensimmäinen Raamatussa mainittu ruokavalio oli kasvisruokavalio: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät: Olkoot ne teidän ravintonanne... Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää" (1 Moos. 1:29-31).
Yhteenveto
Ei tarvitse olla ravitsemusasiantuntija voidakseen syödä terveellisesti. Kaikkia elimistön tarvitsemia ravintoaineita löytyy riittävästi luonnon omista tuotteista.
Seuraavassa on tiivistetty kaikki edellä annetut ohjeet:
1. Vältä eläinrasvoja ja lihaa
Liha sisältää monia ravintoaineita, mutta lähes kaikkia niitä saa edullisemmin kasvikunnan tuotteista. Erityisesti eläinrasvat lisäävät sekä sydäntautien että syöpään sairastumisen riskiä.
2. Käytä runsaasti kasviksia
Hedelmien, vihannesten ja juuresten sekä kokojyvätuotteiden käytön lisääminen vastaa tämän hetken ravitsemusasiantuntijoiden suositusta.
3. Käytä vähemmän rasvaa
Käytä vähemmän rasvaa. Kasvikunnastakaan peräisin olevien rasvojen, jopa kolesterolia alentavien rypsi- ja oliiviöljyjen, liiallinen käyttö ei ole hyväksi.
4. Syö jalostamatonta ruokaa
Syö mahdollisimman paljon jalostamatonta tuoreruokaa (tuoreita hedelmiä ja raakasalaatteja) sekä kokojyväviljatuotteista valmistettuja tuotteita.
5. Syö monipuolisesti
Syö vaihtelevasti ja kokeile uusia ja mielenkiintoisia ruokalajeja ja reseptejä.
KYSYMYKSIÄ
1. Kuinka ruokavalio vaikuttaa terveyteen?
2. Millaista on monipuolinen ruokavalio?
3. Miksi kasvisruoka on terveellistä?
Ilmoittaudu Elämää ja terveyttä -kurssille Media7 Raamattuopistossa tästä. Voit saada sen suorittamisesta todistuksen.